Vinete puține și foarte scumpe în Ialomița

0

Legumicultorii ialomițeni au renunțat sa mai cultive vinete anul acesta, iar producția mică a crescut prețul la 3,5 lei kg, în piețe, față de un leu toamna trecută. Chiar și așa, gospodinele cumpără și fac provizii pentru iarnă, pe considerentul că zacusca de casă oricum este mai gustoasă și mai ieftina decât cea din comerț. 

Preţul prost de anul trecut şi vremea capricioasă din vara aceasta au concurat la actuala criză de vinete de pe piaţa ialomiţeană: „Sunt foarte puţine vinete pentru că anul a fost foarte dificil, cu caniculă, şi nu le-a ţinut rodul. Pur şi simplu le-a căzut floarea”, spune o producătoare din Gheorghe Doja.

La Coşereni, cel mai mare bazin legumicol din judeţ, ialomiţenii se plâng că pot cultiva din ce în ce mai puţine vinete. „Am făcut, de-o frumuseţe, dar am puţine rânduri, nici o arie din toată grădina. S-au făcut doar acolo unde a fost loc nou. De doi ani nu se mai fac vinete la noi. S-a îmbolnăvit pământul, asta e”, spun femeile care stau cu marfă pe marginea drumului naţional.

            Indiferent de preţ, vinetele sunt foarte căutate şi se numără printre legumele de bază privind proviziile de iarnă: „Dacă acum sunt la preţul acesta, zacusca în magazin o iei la 10 lei borcanul mic. Să fim realişti, că nici calitatea nu e aceeaşi. Noi cumpăram că suntem familie mare. Trimitem şi în străinătate, la fată, facem şi pentru noi şi pentru copiii din ţară. Indiferent cât costă acum, tot e mai bine să ai pentru la iarnă.”

Toamna trecută, vinetele se vindeau cu un leu kg, la piaţă, şi plecau de la producători cu câţiva zeci de bănuţi, iar acum un kg de vinete costă în Ialomiţa 3,5 lei.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.