Doar 33,33% dintre profesorii ialomițeni au promovat definitivatul înainte de soluționarea contestațiilor

0

yuiuiuyukRezultate îngrijorătoare la examenul de definitivat. La nivel naţional, nici jumătate dintre dascăli nu au reuşit să ia nota de trecere – adică 8. Doar puţin peste 46% dintre cei care au concurat pentru un post definitiv în învăţământul preuniversitar au obţinut această notă.
Rezultatele centralizate de Ministerul Educaţiei arată că 92,78% dintre candidaţii care au susţinut examenul naţional de definitivare în învăţământ au obţinut note peste 5. Spre deosebire de anii trecuţi, nota de trecere a fost anul acesta 8. Astfel, doar 46,23% dintre profesorii care au susţinut examenul au obţinut note de cel puţin 8, ceea ce înseamnă că au trecut examenul de definitivat. Este vorba despre 3.158 de candidaţi care au obţinut note pe tronsonul 8 – 10.
Conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de definitivare în învăţământ, candidaţii care au obţinut note peste 8 la examenul scris, dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, în calcularea notei finale ne mai fiind luate în calcul notele obţinute la inspecţiile la clasă.
Ponderea notelor între 8 şi 10 atinge procente de peste 50% în judeţele Sibiu (59,4), Harghita (57,3), Cluj (56,9), Iaşi (53,5), Covasna (53,1), Timiş (51,3), Mureş (51,1) şi Sălaj (50,9).
Potrivit inspectorului şcolar general, Luminiţa Barcari, în Ialomiţa, procentul de promovare la examenul de definitivat a fost de 33,33%. În judeţul nostru s-au înscris la examen 93 de profesori, iar în ziua examenului s-au prezentat doar 82. Dintre aceştia, alţi 23 s-au retras din concurs atunci când au văzut subiectele şi au mai rămas să susţină examenul doar 60 de profesori. Dintre aceştia, doar 20 au obţinut notă la proba scrisă mai mare sau egală cu 8. Candidaţii care au fost nemulţumiţi de rezultat au putut depune contestaţie până miercuri, la ora 15. Astfel, la centrul de evaluare au fost înregistrate 24 de contestaţii, urmând ca zilele acestea să fie soluţionate, iar în data de 18 iulie să fie afişate rezultatele finale.
Valori sub 30% apar în judeţele Giurgiu şi Caraş-Severin (ambele cu 29,2) şi Mehedinţi (25). În Capitală, 55% dintre candidaţi au obţinut note peste 8.
Cătălin Frangulea

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.