Apa declarată factor de mediu poate fi soluţia viabilă pentru agricultura românească

0
În urma discuţiilor dintre reprezentanţii Ligii Producătorilor Agricoli din România şi ai Ministerului Mediului, s-a ajuns la un acord privind posibilitatea declarării apei ca important factor de mediu, şi prin umplerea canalelor de irigaţii, pe cheltuiala statului, să se facă irigarea culturilor agricole. Fermierii ar plăti astfel doar apa consumată, mai puţin energia folosită pentru transportul acesteia pe canale.
Argumentul major al agricultorilor este că deşertificarea în ţara noastra  ia amploare, iar areale importante sunt supuse riscului permanent de secetă şi degradării pedologice.
Din cauza costurilor mari pentru pomparea apei de irigat pe canale, fermierii ialomiţeni înregistrează restanţe la plată către societatea furnizoare de electricitate, iar la costurile actuale, mulţi refuză să mai ia în calcul posibilitatea de irigare a culturilor.
Declararea oficială a apei ca factor de mediu, obligă ministerele de Agricultură şi pentru Mediu, să-şi asume o cheltuială publică, în sprijinul producţiei agricole naţionale.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.