Cete de copii au venit cu Caloianul la oraş

0

_DSC0127

Cete de copii din Griviţa, Miloşeşti şi Cegani au venit astăzi la Slobozia pentru a prezenta Caloianul şi Paparudele.
Conform tradiţiei populare, alaiurile au purtat pe străzi păpuşile din lut, le-au bocit şi apoi le-au aruncat într-o fântână. Ritualul se practică pentru atragerea ploilor curate, fără grindină sau furtună, care să ajute la obţinerea de culturi bogate.
Zglobii, dar şi responsabile în invocarea ploii, câteva eleve de la şcoala din Miloşeşti, costumate cu fuste lungi, peste care atârnau legate de cingătoare crenguţe de salcie, şi cu părul împletit cu fire colorate, au interpretat Paparudele.
audio CALOIAN

Îmbrăcaţi în costume populare, elevii clasei I ai şcolii din Griviţa şi-au luat şi ei rolurile în serios. Amuzaţi şi cu gândul la pomana Caloianului, fetele şi băieţii şi-au prezentat recuzita.
Obiceiul de invocare a ploii se practică în Bărăgan la dată fixă, în a treia săptămână după Paşti. Doamna învăţătoare Maura Viorica Aron spune că l-a practicat când era copil, iar acum îi învaţă şi pe elevi.
Cei mai mici dintre protagonişti au 5 ani şi sunt de la grădiniţa din Cegani. Copilaşii au cântat din tot sufletul, chiar dacă au priceput mai puţin din tradiţia Caloianului.
După ce au cântat şi au aruncat păpuşile din lut în fântână, iar Paparudele au dansat şi au fost stropite cu apă, toţi copiii au fost invitaţi la pomana Caloianului. Tradiţional, astăzi se mânâncă ouă prăjite, cu mămăligă, şi plăcintă de brânză.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.