In croaziera de Ziua Dunarii

0

In acordurile ,,Valurilor Dunarii“, cu perspectiva unui pranz traditional din peste si mai ales curiosi de un itinerar necunoscut, peste 100 de invitati ai Consiliului Judetean Ialomita au sarbatorit luni Ziua Dunarii, in croaziera pe bratul  Borcea.

Plimbarea a urmarit promovarea turistica si culturala a zonei de est a judetului Ialomita. Printre pasagerii vasului rusesc, Printul Constantin s-au numarat si reporterii Radio CAMPUS.

Imbarcarea s-a facut la pontonul Apolodor de la Fetesti sat, acolo unde, un investitor local a realizat o baza de recreere si agrement. Miza este includerea Fetestiului in proiectele de dezvoltare prin construirea de porturi turistice. Rolul regizoral i-a apartinut presedintelui Silvian Ciuperca.

Dupa priceperea, la fata locului, a  conceptului ca ,, se poate“, consilierii judeteni, oamenii de afaceri si primarii invitati, au urcat la bordul vasului de croaziera unde armatorul a precizat conditiile stricte de calatorie.

Dupa doua ore pe apa, am pus piciorul pe uscat, in Balta Ialomitei. zona protejata din punct de vedere avifaunistic. Incadrarea stricta in termeni presupune multa bataie de cap pentru reprezentantii cantonului silvic de la Fetesti, in custodia carora se afla si rezervatia naturala.

Despre potentialul de biodiversitate a Benturilor din zona natural  inundabila a Dunarii, a vorbit profesorul Theodor Petre, membru al Societatii de Ornitologie din Romania. Asa am aflat ca Benturile sunt unice in lume si casa pentru de specii rare de flora si fauna.

Drumul si urcusul spre Popina au culminat cu primirea lautarilor care interpretau muzica traditionala lipoveneasca…

Dar ce e Popina si de ce este atat de promovata? Directorul Muzeului Judetean, arheologul Florin Vlad, precizeaza pentru a multa oara importanta sitului arheologic la scara europeana. Daca la nivel national, 10 sunt proiectele arheologice prioritare, doua dintre acestea sunt in Ialomita. Popina Bordusani este cercetata de 20 de ani in colaborare cu Muzeul National de Istorie, reprezentat an de an de profesorul Dragomir Popovici.

Dupa lectiile de geografie, biologie si istorie, gazdele si-au facut mila si au invitat poporul la masa. In scurt timp insa, soarele nimicitor din miezul zilei  a adus norii de ploaie, iar vizitatorii s-au grabit sa faca drumul de intoarcere catre vasul de croaziera. Gazdele au ramas sa repuna ordinea in baza de cercetare…

Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.