Institutul Naţional de Sănătate a transmis rezultatele analizelor pentru apa din sursa subterană a municipiului Slobozia

0

Răspunsul autorizat arată că parametrii caracteristicii privind calitatea apei diferă de la o zonă la alta. Apa din sursa subterană a fost testată din foraj, la ieşirea din staţia de tratare, la ieşirea din reţea şi după trecerea prin branşament.

Parametrii care diferă în toate analizele sunt la amoniu, depistat în foraj, şi la  fier, care apare în reţea. Pentru chimişti, depăşirile de amoniu sunt neimportante, pentru că ulterior apa trece prin staţia de tratare şi iese corespunzător normelor legale. Fierul acumulat în unele zone din reţea, trebuie eliminat însă printr-o nouă investiţie, de schimbare a conductelor de transport. În toate aceste variabile, rezultatele la apa furnizată la blocul U10 corespund tuturor normelor.

Primarul Municipiului Slobozia, Gabi Ionaşcu spune că apa din sursa subterană nu are o problemă de potabilitate.

Directorul societăţii de furnizare a apei în oraş, Valentin Cilibeanu, îşi asumă conţinutul de fier al apei din reţea şi spune că singura soluţie este urgentarea schimbării conductelor de fier.

Dacă ţevile din reţeaua de distribuţie externă intră în responsabilitatea societăţii URBAN, pentru instalaţiile din subsolurile blocurilor, proprietarii sunt nevoiţi să pună mână de la mână şi să facă aceste schimbări prin intermediul asociaţiilor. Problema internă dispare acolo unde au fost introduse sisteme individuale de furnizare a apei. Conform rezultatelor, conţinutul de plumb din apă este de 10 ori mai mic faţă de norma legală. Pentru citirea şi interpretarea rezultatelor, Radio CAMPUS a apelat la inginerul chimist Aurica Manolache şi medicul Mihaela Dumitrescu. Prelevarea probelor de apă s-a făcut în prezenţa tuturor reprezentanţilor de la Direcţia de Sănătate Publică, Institutul Naţional de Sănătate, Urban şi Prefectură.

Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.