Febra aftoasă – la graniţă

0
După ce vecinii bulgari au confirmat apariţia bolii, la trei mistreţi vânaţi în regiunea Burgas, într-o zonă situată la 2 kilometri de graniţa cu Turcia. Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară a transmis în teritoriu o serie de măsuri care trebuie îndeplinite atât de autorităţi, cât şi de posesorii de animale.
În acest sens, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa a luat o serie de măsuri de prevenire în cazul febrei aftoase.
Toate exploataţiile de bovine, ovine, porcine, de pe teritoriul judeţului, au primit înştiinţări care vizează înăsprirea măsurilor de biosecuritate.
Adrese au primit şi Direcţia Silvică şi Fondurile de vânătoare, astfel încât orice caz de îmbolnăvire la animale să fie anunţat în timp util.
Reprezentanţii Direcţiei au instruit şi medicii veterinari, privind măsurile de monitorizare în direcţia febrei aftoase.
Speciile predispuse la îmbolnăvirea cu febră aftoasă sunt cornutele, dar şi porcii domestici sau sălbatici, răspândirea explozivă a virusului făcând din aceasta cea mai periculoasă boală a animalelor, în principal din cauza impactului economic major, datorat pierderilor cauzate de moartea animalelor, reducerea producţiilor animaliere şi, nu în ultimul rând, din cauza blocării comerţului cu animale, produse şi subproduse de origine animală.
România este liberă de febra aftoasă din 1974, iar acest statut este menţinut şi reconfirmat anual de către Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor.
Elena Oancea, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.