Istorici din Franta, Bulgaria, Armenia si Romania s-au intalnit la Muzeul Judetean Ialomita

0

Muzeul Judetean Ialomita a fost, joi vineri si sambata, gazda unei sesiuni internationale de comunicari stiintifice, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de muzeografie ialomiteana. Deschiderea sesiunii a avut loc, joi, la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea, urmata de vernisajul expozitiei „Orasul de Floci – redescoperirea unui mestesug intr-un oras medieval disparut”, de la galeriile Arcadia.
In prima zi a sesiunii profesorul doctor Dragomir Popovici a prezentat lucrarea „Peisaj Cultural si biodiversitate – zona Bordusani”, Dana Iordache lucrarea „Manastirea Sfintii Voievozi. Argumentele unei dezvoltari durabile model”.O alta prezentare stiintifica a apartinut profesorului doctor Anca Paunescu de la Muzeul National de Istorie a Romaniei, „Valorificarea patrimoniului arhitectural medieval din orasele ialomitene”. O prezenta obisnuita a meleagurilor ialomitene, Anca Paunescu recunoaste ca si-a petrecut jumatate din viata sapand la santierul arheologic de la Orasul de Floci. Dana Mihai de la Institutul National al Monumentelor Istorice a prezentat lucrarea „A patra biserica de la Orasul de Floci”.
De asemenea, vineri, la Muzeul Judetean, a fost deschisa expozitia aniversara „40 de ani de muzeografie”, lansari de carte, prezentari de lucrari pe sectiuni, dar si o vizita la ansamblul medieval „Matei Basarab” din Slobozia. Sambata a fost o zi de documentare pe teren, la monumentele istorice si arheologice din judetul Ialomita. Muzeul National al Agriculturii din Slobozia si Biserica din lemn, monument istoric din secolul al XVIII-lea, Casa Memoriala „Ionel Perlea” din comuna Ograda, situl arheologic prioritar „Orasul de Floci” de la Giurgeni si situl arheologic prioritar „Popina-Bordusani” sunt doar cateva dintre marturiile activitatii muzeale si arheologice din judet.
In cadrul saptamanii stiintifice s-a luat in considerare si faptul ca turismul cultural poate fi o sansa de dezvoltare a comunitatilor ialomitene. Reprezentantii Ministerului de Cultura si ai Institutului Monumentelor Istorice au interes de a dezvolta in judetul nostru doua proiecte de restaurare a unor obiective istorice prin contributia si atragerea unor fonduri europene. Prima pe lista de investiti este vizata baza arheologica de langa Giurgeni. Directorul general al Ministerului Culturii, Mircea Angelescu, a sustinut intr-o conferinta de presa la Slobozia interesul Consiliului Europei pentru obiectivul arheologic din estul judetului Ialomita.
Totodata, reprezentantul Institutului Monumentelor Istorice, Dana Mihai, pledeaza pentru infiintarea unei baze arheologice langa Giurgeni printr-o amenajare peisagistica, astfel incat sa se recreeze atmosfera apusa a singurului oras medieval din aceasta zona.
Al doilea obiectiv pe care Ministerul Culturii urmareste sa-l dezvolte in Ialomita este conacul Marghiloman de la Hagiesti, unde se intentioneaza infiintarea unui centru de colectarea a datelor istorice.
Asadar, timp de trei zile, prin comunicarile stiintifice prezentate de reprezentanti din diferite judete ale tarii, dar si din Bulgaria, Armenia, Franta, prin expozitiile, lansarile de carte si excursiile de documentare la monumentele istorice si arheologice, judetul Ialomita a devenit atat simbol, dar si un exemplu pentru alte judete. Concluzionand, toate aceste actiuni au un scop bine determinat si anume sa facem pasi inainte pentru a ne descoperi trecutul, pentru a ne descoperi istoria. Suntem datori sa lasam o baza de pornire in cercetarea arheologica celor care vor veni dupa noi.
 
Oana SERBAN

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.