La Cosimbesti – HRAMUL BISERICII ‘’SF. NICOLAE’’

0

De cativa ani buni, la Cosimbesti a intrat In obicei sarbatorirea hramului Bisericii ‘’Sf. Nicolae’’. Prilej de bucurie, prilej de Intalnire a locuitorilor satului cu fetele bisericesti dar si cu oficialitatile locale, cu cadrele didactice si alti invitati. Sambata, Biserica din Cosimbesti a devenit neIncapatoare. Cu mic cu mare au fost prezenti majoritatea locuitorilor urbei. A fost o slujba deosebita, in final s-au cantat colinde, a urmat apoi o masa Imbelsugata in lacasul Caminului cultural. Totul prin grija Primariei, dar si cu aportul enoriasilor, a unor sponsori din localitate.
Domnul primar Bogdan Popescu ne-a spus ca scopul acestei actiuni este unul singur: sa se pastreze traditia, sa se duca mai departe obiceiurile obstei. Am vazut, la aceasta sarbatoare, ca aici, la Cosimbesti, exista un colectiv unit, o armonie intre toti locuitorii. Si am mai aflat ca nu este singurul hram. Ceva mai devreme a fost hramul ‘’Adormirea Maicii Domnului’’, in Popesti, apoi cel al ‘’Inaltarii Domnului’’. Sarbatori de suflet pentru locuitorii comunei.
Printre cei prezenti s-a aflat si preotul Negoita, cel mai varstnic locuitor al comunei, 96 de ani, mereu tanar si cu sufletul bun, de numele caruia se leaga multe activitati religioase desfasurate la Cosimbesti si nu numai. De la dansul aflam cateva amanunte.
‘’Hramul Bisericii Sf. Nicolae se tine cam de prin anii 1990, sarbatoarea adunand la biserica aproape Intreaga suflare a satului. Biserica dateaza de prin anii 1854, a trecut prin mai multe cutremure, a suferit, dar nu a … murit. Dupa cutremurul din ’77 a trebuit sa o ancoram serios, sa nu se darame. S-a trecut imediat la refacere, dar pe vremurile acelea s-a facut lucru de mantuiala, iar zidul dinspre Nord s-a daramat de tot. In anul 2000, s-a hotarat reconstructia ei. Si locuitorii Cosimbestiului au avut norocul sa dea peste inginerul Gherman (prezent si el la acest hram), un om extraordinar, nu gasim cuvinte de multumire pentru ce a facut el pentru biserica noastra. Fara el nu se facea nimic!’’.
Am stat de vorba cu mai multi enoriasi. Unul dintre ei, doamna Matilda Robe, la cei 92 de ani pe care Ii poarta In spate, tese si acum la razboiul traditional cuverturi, presuri si alte cele. Si ar dori sa insufle aceasta dragoste si copiilor satului.
Una peste alta, o sarbatoare pe cinste, o sarbatoare pe care locuitorii Cosimbestiului nu trebuie sa o uite niciodata.
 
Constantin TACHE

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.